Lijfrente

 

Een vergrijzende bevolking, lage rentes op spaartegoeden, strengere voorwaarden voor het bekomen van een krediet… het zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat een verkoop op lijfrente, terug in opmars is.


De verkoop op lijfrente is de verkoop van een goed waarvan de verkoper de volle of naakte eigendom afstaat aan een koper en waarvan de gedeeltelijke of volledige betaling van de prijs omgezet wordt in een lijfrente die slechts uitdooft bij het overlijden van de renteheffer of na een vooraf bepaalde periode.
De verkoop op lijfrente is een kansovereenkomst. Deze verkoop houdt voor elk van de partijen een kans op verlies of winst in, afhankelijk van de overleving of het vooroverlijden van de persoon die de rente ontvangt. Het risico is bijgevolg een essentieel onderdeel van de overeenkomst. Indien dit onzekere element niet in de overeenkomst terug te vinden is, kan de verkoop op lijfrente worden geannuleerd.

De meeste overeenkomsten omvatten twee partijen: enerzijds, de eigenaar verkoper die van een rente geniet die op hem is berekend en anderzijds, de renteschuldenaar.

Veel oudere mensen (vaak zonder erfgenamen) willen nog wat bijverdienen door hun vastgoed af te staan. De verkoop op lijfrente kan een bijzonder interessante formule zijn voor een investeerder.

Voordelen voor de verkoper:
aanvulling van het maandelijks inkomen of pensioen met een geïndexeerde en belastingvrije rente
+ kan desgewenst in de eigendom blijven wonen bij verkoop van de naakte eigendom
geen kosten aan de operatie
op een zekere leeftijd is het interessanter om rentegenieter te zijn dan eigenaar van een onroerend goed

Voordelen voor de koper:
+ eigendom verwerven met beperkte middelen: de gehele verkoopprijs dient niet direct bij verkoop betaald te worden
+ geen financieringskosten
+ kan het goed eventueel verhuren bij aankoop van de volle eigendom om zodoende met huurprijs de lijfrente te betalen

 

appartement/huis verkopen of kopen via lijfrente ? Laat het ons weten : GSM 0474/32.91.00 of jan-baptist@vanackerknokke.be

 

Lijfrente